Buikspek, wat moet je er allemaal over weten?

Voor buikspek geldt dat het een stukje vlees is welke door de jaren heen danig op vlak van populariteit heeft gewonnen. Dat is te wijten aan verschillende zaken. Eén van de belangrijkste voordelen waar je op kan rekenen heeft echter te maken met de veelzijdigheid waar dit stuk vlees over beschikt. Voor varkensbuik geldt bijvoorbeeld dat je ze niet alleen kan smoren, daarnaast kan je ze ook braden en zelfs ook conserveren. Het stukje vlees staat er hoe dan ook om bekend in de praktijk zeer sterk gewaardeerd te worden. Bovendien is ze lekker gepekeld of wanneer ze bijvoorbeeld wordt ingewreven met kruiden. In ieder geval, zou je graag meer te weten willen komen over het gebruik van buikspek en dan vooral over de manier waarop je ze kan bereiden? Dan is het zeker interessant om even grondig de informatie door te nemen die je hieronder aantreft.

Wat is buikspek nu eigenlijk precies? 

Voor buikspek geldt in eerste instantie dat er in de praktijk vaak naar wordt verwezen als zijnde varkensbuik. Het betreft hier niet alleen een vrij vet, maar bovendien ook een zeer sappig deel van het varken. Concreet is het zo dat buikspek bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk:

  • Een laag vel;
  • De onderhuidse vetlaag; 
  • Het spierweefsel;
  • Het bindweefsel;
  • Nog een laag spieren.

Wanneer je ervoor hebt gekozen om dit vlees in de oven te bereiden zal je kunnen vaststellen dat er sprake zal zijn van een optimale combinatie van enerzijds knapperige stukken en anderzijds smakelijk en bovendien ook mals vlees. Belangrijk om te weten is dat de varkensbuik eveneens de “leverancier” is van de speklapjes. Je zou er echter ook uitstekend voor kunnen kiezen om ze gewoon als een groot stuk vlees te bereiden. In ieder geval is het zeker en vast een aanrader om ervoor te kiezen om dit stuk vlees goed in te kruiden. Zo geniet je van de best mogelijke smaakervaring.

Te koop met of zonder zwoerd 

Bij het aankopen van buikspek is het van belang om er rekening mee te houden dat ze aangekocht kan worden met of zonder het zogenaamde zwoerd. Voor zwoerd geldt dat het de naam is van de buitenste laag van het vlees. Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat dit overeenkomt met de huid van het varken. Dat klinkt misschien op het eerste zicht een beetje vies, maar dat is het in de praktijk zeker niet. Voor het zwoerd geldt namelijk dat ze ervoor kan zorgen dat er een lekker knapperig korstje ontstaat. Je moet er wel rekening mee houden dat ze op een hoge temperatuur dient te worden bereid. Ondanks het feit dat dit in de praktijk absoluut kan zorgen voor een betere smaakervaring dien je er wel rekening mee te houden dat er hier ook best een uitdaging aan verbonden is. Het bereiden van het zwoerd is dan ook niet bepaald eenvoudig te noemen.

Hoe dan ook, ben je op zoek naar een lekker stukje vlees om mee aan de slag te gaan? Dan zal je tot de vaststelling komen dat lekker aan de slag gaan met een stukje buikspek altijd interessant kan zijn.